Årskrönikan 2009

Året 2009 var ett mycket givande år på alla sätt och vis. Det hände hela tiden och vi upplevde massor. Helt sjukt mycket. Eftersom det endast återstår ett par dagar av tvåtusennio skall vi härmed ta tillfället i akt och summera året och ta en gedigen tillbakablick i bilder. Follow!

JANUARI

I januari fyllde jag 23. Jag var mörkhårig och hade kanske lite väl rosa läppar. Jag var hemmamamma och slackade mest dagarna i ända. Sami fyllde 31 och vi kollade in Tommy Nilsson på Ritz. Jag fick gåshud och skämdes. 

Matheo var elva månader och bara en liten fis som sov flera gånger om dagen.

Och när Matheo inte sov så var han glad. Och jätteskallig.

FEBRUARI

Vi insåg att det började bli trångt på Rådhusgatan och inledde en period när vi gick på lägenhetsvisningar flera gånger i veckan.  Därmellan bakade jag brownies typ varannan dag.

Inför ettårsdagen var det leksaksförbud. INGEN fick köpa leksaker. Vi hade enough.

Matheo kunde gå med stöd, men vägrade släppa taget. Och så var han inte överförtjust i pälsmössor. Men rund och trind – det var han!

Vi tog passfoton inför USA-trippen och väntade som maniacs för att komma iväg.

Mot slutet av månaden fyllde Matheo ett år. Jag gjorde en läcker kaka och vi firade med pompa och ståt. Matheo fick det största klädberg jag någonsin har sett. Peppar lanserades och sista februari åkte vi till Karis för att påbörja färden mot Orlando.

MARS

Resan var lång och uttröttande. 21 timmar senare var vi framme i Orlando, Florida efter diverse snöfall och förseningar. Utan Peltor Kidsen sku vi ha dött.

Matheo fick en ny vagn när vi kom fram. Jag tyckte den var råsnygg.

Vi trivdes helt sjukt bra i USA. Jag ville aldrig komma hem. Man kan ju undra vad Sami tyckte. Ps. Han var inte så rund om kinderna som han såg ut.

Fastän Matheo var sjuk en liten del av resan kunde vi inte klaga. Kvällstid fick vi vara i fred. Pojkarna var trötta som fan. Måttligt HC med tutt i mun.

Det var underbart att återse våra saknade vänner och värdar. Vi ville nog helst att de skulle flytta tillbaka till Vasa så fort som möjligt. De gjorde de mot våren. Resten av månaden flög förbi i ett huj och vi såg Shan Atci på Ritz. 

APRIL

April var en oändlig månad. Jag väntade på två saker. Att Matheo skulle börja gå och att våren skulle anlända. Ingenting hände.

Jag kämpade med att gå upp i vikt för mina armar gick nästan av. I övrigt hade vi bra humor, gick mycket på loppis och hade mamma och pappa på besök. I ett svagt ögonblick bestämde vi oss för att springa Nice run.

Mitt i all tristess kapade jag till ett pannludd.

 MAJ

Det blev maj och morsdag och jag fick en den bästa gåvan någonsin.

Jag sydde en rutig kjol och försökte frambringa våren med några krogrundor.

Eurovision song contest ägde rum och jag ägnade flera veckor åt att sura över att fel-låt-vann. Skydde vinnarlåten som pesten.

Det var bloggfest i Helsingfors, samtidigt tog vi loma i Karis. Matheo började visa tecken på att han ville börja gå. Jag var lättad för jag hade börja tvivla på att han överhuvudtaget var kapabel. Här ett år och tre månader.

JUNI

Det kom en kortvarig värmebölja och vi gick på Idas studentkalas. Matheo
visade sig vara en naturbegåvning i charm.

Jag överlevde Nice run. Tack och lov.

Vi lekte i Setterbergsparken så ofta vi kunde. Här är det ännu varmt. Snart blev det kallt igen. Lagom till midsommar ungefär. Däremellan jobbade jag till och från som servitris och bartender.

Midsommaren var kall och ruggig. Jag och Matheo firade i Ekenäs skärgård. Mommo fyllde 70 och jag fick uppsöka akuten för svåra magsmärtor. Men maten var i alla fall god.

Sommaren lät sig väntas på, men Matheo lärde sig alla fall gå och mitt hår växte långt.

Mot slutet av månaden kom den äntligen – VÄRMEN! STRANDEN! SOLKRÄMSDOFTEN! Allt var frid och fröjd och vi bodde utomhus dygnet runt.

JULI

Matheo tyckte livet var kanon.

Jag klagade sällan.

Halva min släkt åkte båt i Vasa skärgård.

Jag var lycklig – förutom när jag jobbade. Fjärde sommaren som servitris var den sista.

Vid månadsskiftet åkte jag till Ekenäs och sommarstugan. Det var en helt underbar vecka som innehöll sol, bad, bastu, lonkero, båtutfärder och en sommarfest med alla på ön. Eventuellt sommarens skönaste vecka.

AUGUSTI

Jag köpte en långklänning och Sami hade semester.

Trots att Lotta dyker upp på bild först nu vill jag påpeka att hon var med i svängarna vart vi än gick. På stranden, på picnic, på cykeltur, på kaffe – ja överallt.

Lotta hade en plättperiod i augusti. Det var plättkalas minst en gång i veckan.

Vi åkte till Ähtäri djurpark - något om uppskattades otroligt av den då björnälskande sonen. Och vi tyckte faktiskt också att det var skitkul.

Matheo började prata lite och kunde plötsligt en massa nyttiga ord som bland annat settbuije (köttbulle dhöö). Jag väntade ivrigt på att återuppta mina studier och vi lekte mycket i parken. Strandsäsongen tog slut.

Jag jobbade mitt sista pass på Strampen och tackade för mig.

SEPTEMBER

Jag utökade min leopardgarderob, fick en ny klocka och började skolan med flaggan i topp. Skolivern hade aldrig varit större.

Jag köpte en ny miniläppäre och bloggandet blev behagligare än någonsin.

Jag firade studieframgång i en omsydd kjol.

Matheo fick en ny mössa och började hos Moa och dagmamman.

Matheo blev en kovis.

Jag uträttade storverk i studieväg. Självdisciplinen var beundransvärd. Jag var som Hitler mot mig själv. Den avtog dock till normal nivå vartefter. Mot slutet av september blev det höst och svinkallt på riktigt. Alla tecken på sommar var som bortblåsta.

OKTOBER

Oktober var pajens månad. Jag gjorde paj konstant. Däremellan pluggade jag som en åsna, var trött och gick mer eller mindre i samma spår mellan skolan, hemmet och dagmamman.

Mamma och pappa var här och vi åt Skagen-mackor tills det kom ut ur öronen.

Matheo trives sjukt bra hos dagmamman och slutade med tutt vid ett år och åtta månader. Det var det smidigaste vi har gjort.

Melwin fyllde två bast och jag klädde ut mig till konstapel.

NOVEMBER

Det var farsdag och vi prisade herren i huset. Vädret var grått.

Jag blev månadens bloggare i Pappers novembernummer och min bloggstatistik sköt i höjden. Plötsligt kunde jag ha över 8000 unika i veckan. I samma väva förvandlades Matheo till en hästpojke.

Sjunde november kom första snön, men den regna snabbt bort.

Matheo visade sina första tecken på trots och hade ofta blåmärken i pannan efter att ha dunkat huvudet i golvet i ren frustration.

DECEMBER

Vi åkte till Stockholm med halva släkten och shoppade.

Jag fick nya skor av mommo.

Det kom snö och alla kunde invänta en vit jul. Jag hade julstämning och stressade så gott som noll. Min skoliver var på bottennivå och jag hatade allt vad statistik hette.

Veckan före jul tillbringade vi i söder. Det traditionella luciatåget kom och gick.

Julen firade vi i Vörå. Julklappsberget var enormt, maten god och kroppen utvilad.

Och så var året slut. Jag är nöjd. Det var som sagt ett alldeles ypperligt år.

5 Comments

Filed under Okategoriserade

5 Responses to Årskrönikan 2009

 1. skruttisochjag.blogg.se

  Det var inte illa pinkat. Jag avundas dig som redan har din krönika klar. Jag tänkte också ge mig i kast med en sådan i år, men det lär ta tid. Men oerhört roligt att få en snabb inblick i vad som hänt.

 2. Sandra Ahtola

  Hej Linn. Kikar bara in för att säga att du har en härlig blogg och att din son verkar vara ett av de sötaste barnen nånsin! Kiva årsberättelse också. Ha det fint!

 3. hannasvirrvarr.blogspot.com

  Roligt med årsberättelse. Har du några tips från när du kämpade med att gå upp i vikt, jag står precis i beråd med att kämpa mig upp några kilon. Gott nytt år!

 4. malinsss.blogg.se

  Fin årsberättelse Linn. Eftersom vi är PH fans, så såg vi Rami på hotellet idag. Tur så är han lite snyggare i verkligheten än i programmet.Gott nytt år till er!

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>